Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus
Tartto, Viro

Home / Viro / Tartto, Viro

 

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on virolaisen kulttuurin kehto, joka tunnetaan pitkästä historiastaan ja maan maineikkaimmasta yliopistosta. Tarttoa luonnehditaan yleisesti Viron henkiseksi pääkaupungiksi. Kaupunki on tuhatvuotisen olemassaolonsa aikana ollut tärkeä kauppapaikka, mutta myös tieteen ja kulttuurielämän keskittymä. Tartto on historian ja kulttuurin ystävien unelmakohde, sillä alue on täynnä vanhoja rakennuksia ja mielenkiintoisia museoita. Myös kaupungin ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset. Ostoksia voi tehdä toreilla, kauppahalleissa sekä kauppakeskuksissa ja hinnat ovat hyvin alhaiset kotimaahan verrattuna. Kaupunkia asuttavat opiskelijat takaavat sen, että yöelämä on riehakasta ympäri vuoden. Kesäisin Tartossa järjestetään paljon tapahtumia, joista kuuluisin lienee Hansapäivät. Tartto on hyvin monipuolinen kaupunki, joka sopii vaikkapa viikonloppukohteeksi. Kaupunki tarjoaa kulttuurin, shoppailun ja juhlinnan lisäksi mahdollisuuden rentouttavaan kylpylälomaan.

Nähtävää ja tekemistä

Tarton vanhankaupungin aluetta hallitsevat Raatihuoneen tori ja yliopiston päärakennus. Raatihuoneen tori eli Raekoja Plats on Tarton keskusaukio, jonka keskellä on kaunis ”Suutelevat opiskelijat” -suihkulähde. Aukion reunat ovat täynnä terassikahviloita ja edullisia ravintoloita.

Yliopiston komeassa päärakennuksessa on eräs mielenkiintoinen nähtävyys, nimittäin selli, jonne huonosti käyttäytyneet opiskelijat ennen heitettiin katumaan pahoja tekosiaan. Seinillä on edelleen opiskelijoiden kirjoituksia. Sellissä voi vierailla yhden euron pääsymaksusta. Yliopistorakennuksessa on myös vuodesta 1803 toiminut taidemuseo.

Vanhassakaupungissa sijaitseva komea Jaanin kirkko on tunnettu terrakottaveistoksistaan, joita on noin 800 kappaletta.

Toomemägi on suosittu vehreä puistoalue, joka tarjoaa historiallisia nähtävyyksiä. Tuomiokirkko toimii nykyisin museona ja sen torniin voi kiivetä ihailemaan maisemia. Puistossa on komeita vaahteroita, lehmuksia ja jalavia. Vanhan tähtitornin lähistöltä löytyy Viron merkittäville henkilöille pystytettyjä muistomerkkejä. Toomemäellä on myös kaksi kuuluisaa siltaa: kaunis Enkelinsilta ja vähän karumpi Pirunsilta.

Tarton pimeään historiaan voi tutustua KGB-museossa, joka esittelee Neuvostoliiton kauheuksia.

Tarton taidemuseo sijaitsee 1793 rakennetussa vinossa talossa. Tarton Pisan torniksi kutsuttu rakennus on jo itsessään nähtävyys.

Vanhankaupungin kortteleista löytyy lelumuseo. Näyttelyssä on esillä perinteisiä suomalais-ugrilaisia leluja ja virolaisten animaatioelokuvien nukkeja.

Tartu Botaanikaaed on yliopiston kasvitieteellinen puutarha, joka perustettiin vuonna 1803. Puutarhassa kasvaa yli 6 500 eri kasvilajia kaikilta maapallon ilmastovyöhykkeiltä. Puutarhan palmutalo on Baltian suurin.

Supilinn on Tarton omaleimaisin asuinalue, joka on täynnä ihastuttavia ja värikkäitä puutaloja, joiden pihoilla on kasvimaita. Alueen kadut on nimetty vihannesten mukaan ja siitä alueen nimikin juontuu (supilinn = keittokaupunki).

AHHAA on Tarton tiedekeskus, jossa on eri teemoihin keskittyviä näyttelytiloja, laboratorioita, planetaario ja lentosimulaattori. Sopii erityisesti lapsiperheille.

Aura-keskus on korkeatasoinen kylpylä, joka sijaitsee keskustan linja-autoaseman vieressä. Kylpylässä on useita altaita, vesiliukumäkiä, saunoja sekä kuntosali. Kaupungin toinen vähän kalliimpi kylpylä on Dorpat Spa, jossa voi nauttia ylellisistä kauneus- ja rentoutushoidoista.

Ostokset Tarttossa

Tartto on erinomainen ostoskaupunki tarjonnaltaan ja hintatasoltaan. Raatihuoneen torin lähellä olevat kävelykadut Küüni ja Rüütli ovat monipuolisia ostospaikkoja. Yleisestikin vanhakaupunki on kaupungin parasta ostosaluetta. Toreilla ja kauppahalleissa voi tehdä erittäin edullisia löytöjä. Tartuturg-kauppahalli on hyvä paikka tehdä elintarvikeostoksia ja Sepakeskus on kauppahallin tapainen paikka, jossa myydään vaatteita ja kenkiä hyvin edulliseen hintaan. Kaubamaja, Tasku Keskus, Zeppelin ja Lõunakeskus ovat Tarton suurimmat ostoskeskukset, joista löytää lähes mitä vaan. Ainoastaan Lõunakeskus sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta sinne ajaa puolen tunnin välein ilmaisbussi, joka lähtee Bussijaam-linja-autoasemalta. Lõunakeskuksessa on myös 4D-elokuvateatteri.

Ravintolat ja yöelämä

Paras ravintolakeskittymä löytyy Raatihuoneen torilta. Aukiolta lähtevä Rüütli-kävelykatu, sen sivukadut sekä Ülikooli ovat myös erinomaisia ravintola-alueita. Yliopiston ravintola on edullinen mutta laadukas paikka, josta saa perinteistä virolaista ruokaa.

Rüütli on myös kaupungin yöelämän keskus, josta löytyy monipuolinen tarjonta erilaisia baareja, pubeja, klubeja ja yökerhoja sekä myöhään auki olevia kahviloita. Tarton yöelämä on vilkasta ympäri vuoden. Toomemäen puistoalueen reunalla sijaitseva Krooks on edullinen rock-henkinen baari, jossa voi myös aterioida monia muita paikkoja edullisemmin.

Matkat ja liikkuminen

Tartossa on hyvin edullista liikkua linja-autolla. Yksi kertalippu maksaa noin euron ja päivälippu 6-8 euroa. Myös taksit ovat edullisia. Tarttoon pääsee Suomesta suorilla lennoilla. Lentokenttä sijaitsee 10 km päässä keskustasta. Toinen yhtä hyvä vaihtoehto on mennä Tarttoon Tallinnan kautta, jonne on hyvät laiva- ja lentoyhteydet. Tallinnasta on matkaa Tarttoon n. 180 kilometriä. Loppumatkan voi taittaa bussilla, junalla tai lentäen. Bussi- ja junamatkat Tallinnasta Tarttoon maksavat n. 10 euroa.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli