Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus
Haapsalu, Viro

Home / Viro / Haapsalu, Viro

 

Merenrantakaupunki Haapsalu tunnetaan upeista hiekkarannoistaan sekä kylpylöistään. Haapsalun kaupunki perustettiin jo vuonna 1279 ja kylpylätoiminta alkoi 1800-luvun puolella. Kaupunki on tunnettu myös mineraalipitoisesta mudasta, jota pääsee kokeilemaan kylpylähoidoissa. Haapsalu tarjoaa matkailijoille rantojen ja kylpylähoitojen lisäksi historiallisia nähtävyyksiä, erilaisia tapahtumia, edullisia ostospaikkoja, puistoja ja luonnonrauhaa. Haapsalu on parhaimmillaan kesällä. Kesä-elokuun välisenä aikana vallitsee mukavat rantakelit ja useimmat nähtävyydetkin ovat auki vain kesäisin.

Haapsalun nähtävyydet

1200-luvulta peräisin oleva piispanlinna on kaupungin kulttuuritoiminnan pääpaikka. Linnassa ja sen pihapiirissä järjestetään erilaisia festivaaleja, konsertteja, teatteriesityksiä ja elokuvanäytöksiä.

Haapsalun tuomiokirkko on kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä upean ulkomuotonsa, mutta myös pelottavan taustatarinansa takia. ”Valkean daamin legendan” mukaan kirkon seinään muurattiin satoja vuosia sitten elävältä nuori nainen, jonka haamu ilmestyy kirkon ikkunaan elokuussa täyden kuun aikaan.

Kuursaal on Viron ainoa alkuperäisessä muodossaan säilynyt puurakennus. Rantapromenadilla sijaitsevassa kauniissa pitsihuvilassa toimii nykyisin laadukas ravintola.

Ilonin Ihmeidenmaan galleria ja puuhatalo on suosittu kohde lapsiperheiden keskuudessa. Taiteilija Ilon Wikland, joka tunnetaan Astrid Lindgrenin kirjojen kuvituksista, on ollut mukana toteuttamassa puuhakeskusta. Talosta löytyy erilaisia teemahuoneita, puuhatiloja, galleria ja elokuvateatteri.

Haapsalusta löytyy monia mielenkiintoisia museoita, kuten vanhan rautatieaseman tiloissa toimiva Viron rautatiemuseo, Evald Okas -taidemuseo, Läänemaan museo ja Viron tekntiikan kehittymistä esittelevä tietoliikennemuseo.

Kesällä Haapsalussa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Kesäkuun alussa pidetään Avointen ovien festivaali, jolloin museoihin ym. kulttuuripaikkoihin on ilmainen sisäänpääsy. Heinäkuussa järjestetään keskiaikaisen musiikin festivaali sekä viulumusiikkiviikot. Elokuussa pidetään Valkoisen rouvan päivät, jolloin vanhankaupungin kadut ovat täynnä kojuja ja piispanlinnassa on tarjolla musiikki- ja teatteriesityksiä. Haapsalun kauhu- ja fantasiaelokuvafestivaali HÖFF järjestetään huhtikuun lopussa.

Rannat ja kylpylät

Aafrika-ranta on Haapsalun paras paikka uimiseen ja auringon ottamiseen. Rannalta kohti satamaa kulkee rantapromenadi, jonka varrelta löytyy mm. Kuursaal-huvilarakennus, säveltäjä Rudolf Tobiaksen puisto, lasten leikkikenttä ja lintutorni.

Haapsalu on Pärnun jälkeen Viron toiseksi suosituin kylpyläkaupunki, joka tunnetaan ennen kaikkea parantavista mutakylvyistään. Kylpylöitä löytyy satamasta, vanhankaupungin tuntumasta sekä rautatieaseman lähistöltä. Rautatieasemalla sijaitseva Fra Mare Thalasso Spa on yksi kaupungin suosituimmista kylpylöistä. Satamasta löytyvä Spa Hotell Laine on edullinen ja perinteinen kylpylä, jossa on uima-allas, saunaosasto ja kauneushoitola.

Ostokset ja ravintolat

Haapsalu on hyvä ostoskaupunki etenkin alhaisten hintojensa puolesta. Ostoksia voi tehdä pienissä kaupoissa, toreilla ja suurissa kauppakeskuksissa. Parhaita ostosalueita ovat Lossiplatss-aukio, Posti-katu ja Tallinna maantee. Viimeiseksi mainitulta kadulta löytyy Haapsalu Kaubamaja -ostoskeskus.

Haapsalun parhaat ravintolat löytyvät Aafrika -rannan rantapromenadilta sekä Lossiplats-aukion lähistöltä. Yöelämä ei ole Haapsalussa erityisen villiä, mutta Karja- ja Posti-katujen baarit ovat kesäiltaisin täynnä väkeä. Suosittu illanviettopaikka on myös Vanalinna Bowling -hotellin yhteydessä oleva keilarata.

Matkat Haapsaluun

Haapsaluun pääsee kätevästi risteilemällä ensin Tallinnaan ja jatkamalla bussilla Haapsaluun. Monet matkatoimistot järjestävät kohteeseen valmismatkoja (erityisesti kylpylämatkoja), joihin kuuluvat laivaliput ja bussikuljetukset. Haapsalussa selviää hyvin kävellen, sillä etäisyydet nähtävyyksien välillä eivät ole suuret. Kaupungissa kulkee toki linja-autoja ja myös polkupyörän vuokraaminen on hyvä vaihtoehto liikkumiseen.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli