Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Uusi-Seelanti

 

Itäisen ja läntisen pallonpuoliskon rajalla sijaitseva Uusi-Seelanti lumoaa ainutlaatuisella ja tarunomaisella luonnollaan, jossa on kuvattu mm. Taru Sormusten Herrasta -elokuvat. Uusi-Seelanti muodostuu kahdesta pääsaaresta, joita erottaa Cookinsalmi. Pohjoissaari on ilmastoltaan lämpimämpi ja siellä sijaitsee parhaat rannat. Eteläsaari on vehreämpi ja sieltä löytyy lumihuippuisia vuoria. Suurin osa väestöstä asuu Pohjoissaarella, jossa sijaitsee myös maan merkittävimmät kaupungit, Auckland ja Wellington. Uusi-Seelanti on seikkailumatkailijoiden unelmakohde, joka tarjoaa mielettömästi erilaisia aktiviteetteja. Vuodenajat ovat päinvastaiset kuin meillä Suomessa. Vuoden lämpimin aika on joulu-helmikuussa, jolloin lämpötila kipuaa pohjoisosissa 20-30 asteen puolelle. Kylmintä maassa on kesäkuusta elokuuhun, lämpötilan ollessa kuitenkin melko lauhkea. Maan keskilämpö on +10 -16 asteen välillä, mutta ilmasto vaihtelee paljon sijainnista riippuen.

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Uuden-Seelannin luonto on vailla vertaa. Maasta löytyy vuonoja, jäätiköitä, tulivuoria, lumihuippuisia vuoria, vanhoja metsiä, verheitä laaksoja ja kuumia lähteitä. Luonnossa voi nähdä eksoottisia villieläimiä, kuten pingviinejä, merileijonia, delfiinejä ja kansallislintu kiivin. Maassa on lukuisia kansallispuistoja, joissa voi retkeillä omatoimisesti. Tunnetuimpia puistoja ovat Fiordland National Park ja Tongariro National Park. Maan korkein vuori Mount Cook (Aoraki) tarjoaa haasteita kokeneillekin vuorikiipeilijöille.

Uuden-Seelannin luonto tarjoaa erinomaiset puitteet kaikenlaisille aktiviteeteille. Rannat tarjoavat uimisen ja auringonoton lisäksi mahdollisuuden mm. surffailuun, sukeltamiseen, veneilyyn, melontaan. Muita aktiviteetteja ovat mm. ratsastus, golf, jääkiipeily, laskuvarjohypyt, liitovarjoilu, benji-hyppely ja kuumailmapallomatkat. Talvella voi hiihtää ja lasketella vuorilla. Queenstownin kaupunki on Uuden-Seelannin seikkailuparatiisi.

Uuden-Seelannin alkuperäiskansa maorit asuttivat maan jo 1000-luvulla ja ovat vastarinnasta huolimatta onnistuneet osittain säilyttämään oman kulttuurinsa. Maorien historiaan voi tutustua monissa museoissa, esimerkiksi Wellingtonin Te Papa Tongrewassa ja Aucklandin sotamuseossa. Konkreettisin tapa kokea maorikulttuuri on vierailla Whakarewarewan alueen maorikylässä.

328 metriä korkea tietoliikenne- ja näköalatorni Sky Tower on eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus. Osa näköalatasanteen lattiasta on lasia, mikä tekee kokemuksesta tavallista hurjemman. Tornista voi myös hypätä benjihyppyjä. Uusi-Seelanti on benji-hyppääjien paratiisi, sillä hyppypaikkoja on enemmän kuin missään muussa maassa.

Ruoka ja ostokset

Uuden-Seelannin ruokakulttuuri muistuttaa tavallista länsimaista keittiötä brittiläisin vivahtein. Ravintoloita löytyy maasta moneen makuun ja hintaluokkaan. Suurissa kaupungeissa, kuten Wellingtonissa, Aucklandissa ja Queenstownissa on hyvät shoppailumahdollisuudet sekä vilkas yöelämä.

Matkat

Uusi-Seelanti sijaitsee Suomesta katsoen maapallon toisella puolella, joten lentomatka on pitkä. Välilaskujen takia matka kestää ainakin vuorokauden. Uuden-Seelannin kummallakin pääsaarella on useampi kansainvälinen lentokenttä. Useimmiten lennot saapuvat Aucklandin tai Wellingtonin asemalle.

Suurissa kaupungeissa pelaa hyvät julkiset liikenneyhteydet, mutta kannattaa harkita auton vuokraamista, jos haluaa tutustua maahan kokonaisvaltaisesti.

Kaupungit

Auckland

Auckland on maan suurin kaupunki, jossa asustaa kolmasosa väestöstä. Kaupunkia ympäröivät tulivuoret ja vehreät rinteet. Tunnetuimmat tulivuoret ovat One Tree Hill ja Mt Eden, joille pääsee keskustasta bussilla. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on 328 metriä korkea tietoliikenne- ja näköalatorni Sky Tower, joka on eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus. Tornissa on näköalatasanteiden lisäksi ravintoloita, baareja ja show-esityksiä sekä kaksi hotellia. Muita suosittuja nähtävyyksiä ovat maanalainen akvaario Underwater World, kaupunginmuseo, Rainbow’s End -huvipuisto ja Auckland Zoo. Aucklandista löytyy myös erinomaiset shoppailumahdollisuudet sekä hyvä tarjona ravintoloita ja baareja. Rannikolla sijaitsevassa Aucklandissa on paljon satamia ja purjehdus on alueella suosittu harrastus. Suosittuja aktiviteetteja ovat myös lasipohjaveneajelut ja retket lähisaarille.

Wellington

Wellington on Uuden-Seelannin pääkaupunki, joka tunnetaan maan kulttuuri- ja viihde-elämän keskuksena. Kaupungissa on paljon laadukkaita ravintoloita, baareja ja shoppailupaikkoja. Wellington on myös paras paikka tutustua Uuden-Seelannin taiteeseen, teatteriin, klassiseen musiikkiin, oopperaan ja balettiin sekä populaarimusiikkiin. Wellingtonin suosituimpia nähtävyyksiä ovat Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa -kansallismuseo, Old St. Paul’s -kirkko, keskellä kaupunkia sijaitseva siirtomaatyylinen puutalo Antrim House, Wellingtonin eläintarha, Wellington Botanic Garden -kasvitieteellinen puutarha sekä Wellington Cable Car -funikulaari, joka vie Lambton Quayn ostoskadulta ylös Botanical Gardeniin. Kaupungin parhaat ostosalueet ovat Cuba Street ja Lambton Quay, joista löytyy myös kahviloita ja ravintoloita.

Queenstown

Queenstown on maan eteläosassa sijaitseva kaupunki, joka on tunnettu erinomaisista aktiviteettimahdollisuuksistaan. Queenstownissa voi harrastaa mm. hiihtämistä ja laskettelua, jet-veneilyä, varjoliitoilua, maastopyöräilyä vuoristossa, melontaa, patikointia, kalastusta, ratsastusta, purjehdusta ja benji-hyppelyä. Harrastusmahdollisuuksien lisäksi Queenstownin valttikortti on sen henkeäsalpaava luonto, joka ympäröi kaupunkia joka puolelta. Lähellä ovat siniset järvet, lumihuippuiset vuoret, jäätiköt ja vanhat aarniometsät. Helppo tapa päästä ihailemaan maisemia on nousta Skyline Gondolan kyytiin, joka vie Bob’s Peak -vuoren huipulle. Vuorelta avautuu huikea näkymä alas kaupunkiin ja Wakatipu-järvelle.

Christchurch

Christchurch on Canterburyn hallintoalueen pääkaupunki Eteläsaarella. Kaupunki on Uuden-Seelannin englantilaishenkisin paikka, mikä näkyy esimerkiksi alueen arkkitehtuurissa. Christchurch on myös hyvin puutarhamainen kaupunki. Keskellä kaupunkia löytyy Hagley Park ja Avon-joen varrelta Mona Vale-puisto. Kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa on esillä maan suurin kokoelma eksoottisia ja kotimaisia kasveja. Christchurchin keskusta-alue muodostuu katedraalinaukion ympärille, joka on suosittu vapaa-ajanviettopaikka paikallisten keskuudessa. Aukion keskellä seisoo mahtava Christchurchin katedraali. Keskustasta löytyy myös ostoskatu Cashel Street.

Rotorua

Pohjoissaaren keskiosassa sijaitseva Rotorua on yksi Uuden-Seelannin geotermisimmistä alueista. Kaupungista löytyy lukuisia uima-altaita, jotka saavat vetensä kuumista lähteistä. Rotorua on myös tärkeä maorien kulttuurin keskus, sillä yli kolmasosa paikan asukkaista on syntyperältään maoreita. Rotoruasta hiukan etelään, Whakarewarewan alueella, sijaitsee maori-kylä, jossa voi tutustua alkuperäiskansan elämään lähempää kuin missään muualla. Samaiselta alueelta löytyy myös Uuden-Seelannin suurin geisir, Pohutu.

Taupo

Taupon kaupunki sijaitsee Pohjoissaarella, Taupo-järven edustalla. Taupoon vetää matkailijoita sen lähellä sijaitseva Tongariron kansallispuisto, joka on tunnettu aktiivisista tulivuoristaan. Taupon alue on aktiviteettimatkailijoiden unelmakohde, jossa voi harrastaa mm. vaeltamista, purjehtimista, jet-veneillä ajelua, laskettelua, pyöräily, liitopurjehdusta, laskuvarjohyppäämistä ja benji-hyppyjä.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli