Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Yhdysvallat / New York, Yhdysvallat

 

New York on Yhdysvalloissa sijaitseva suurkaupunki. Se on yksi maailman suurimpia ja kuuluisimpia kaupunkeja, joka toimii tärkeänä talous- ja kulttuurikeskuksena. Kaupungissa vierailee vuosittain kymmeniä miljoonia turisteja.

Alue

Kaupungin keskus ja tunnetuin alue on Manhattan-niminen saari. Saarella sijaitsevat tärkeimmät ja tunnetuimmat turistinähtävyydet sillä se on paikka jonne New York kaupunkina on perustettu. Saarella vallitsee rankka jako kaupunginosien välillä. Saarelta löytyvät niin maailman kalleimmat asunnot ja asuinalueet kuin boheemit lähiöt.

Muita alueita kaupungissa ovat Brooklyn, Bronx, Queens ja State Island. New York voidaan myös sekoittaa samannimiseen osavaltioon, johon itse kaupunkikin kuuluu.

Nähtävyydet

New Yorkin kuuluisin maamerkki lienee Statue of Liberty eli Vapaudenpatsas. Valtava maamerkki sijaitsee omalla saarellaan, jonne pääsee lautalla. Patsasta voi myös katsella kauempaa. Time Square on yksi New Yorkin ja maailman kuvatuimmista paikoista. Tämä uudenvuoden juhlinnasta tutuksi tullut paikka edustaa sitä käsitystä New Yorkista, johon kuuluvat isot valotaulut, suuret risteykset sekä keltaiset taksit.

Central Park on iso keskellä Manhattania sijaitseva puisto. Pinta-alaltaan 340 hehtaarin kokoinen puisto on monien kaupunkilaisten suosima viheralue. Puistossa on myös vesialueita. Central Parkin läheisyydestä löytyy Guggenheim Museum. Tämä modernin nykytaiteen museo on monen turistin ja taidefanin kohdelistalla. Jos itse taide museon sisällä ei herätä suurta kiinnostusta, kannattaa siellä käydä jo pelkästään mahtipontisen rakennuksen takia. Muita tunnettuja museoita New Yorkissa ovat MoMA, The Met ja American Museum of Natural History. 

New York on tunnettu pilvenpiirtäjien kotikaupunkina. Empire State Building oli aikoinaan maailman korkein rakennus. Rakennuksessa käynti on ilmaista ja sen katolta avautuvat parhaat näkymät kaupungin ylle. Toinen kuuluisa rakennustaiteen kohde on Rockefeller center, joka koostuu yhteensä 19 eri rakennuksesta. Ground Zero on paikka, jossa sijaitsivat World Trade Centerin kaksi tornia ennen vuoden 2011 terrori-iskuja. Nykyään paikalla on uusi pilvenpiirtäjä ja muistomerkki.

New York on myös täynnä etnisien vähemmistöjen asuttamia kaupunginosia, joita leimaa kotiseutu-uskollisuus. Näitä kaupunginosia ovat esimerkiksi Chinatown, Koreatown, Jackson Heights ja Brighton Beach. 

Ostokset

New York on monien edellämainittujen seikkojen ohella myös yksi maailman suurimpia muodin keskuksia. Mikäli rahasta ei ole pulaa, voi suunnata Fift Avenuelle. Katu on maailman kalleimpia ja hienoimpia shoppailukeskittymiä, josta et löydä muuta kuin luksusta. Kadun lippulaivaliikkeenä pidetään tavaratalo Saxt Fift Avenueta. New York on täynnä muitakin tavarataloja. Tunnetuin ja suurin on Macy’s, 34. kadun varrella.

Periamerikkalaiset ostoskeskukset löytyvät Paramuksesta, 45 minuutin bussimatkan päässä Manhanttanilta. Suurin ostoskeskus on Westfield Garden State Plaza, mutta alueelta löytyy muitakin ostoskeskuksia.

New Yorkista löytyy myös paljon outlet-myymälöitä. Esimerkiksi Ground Zeron lähistöllä sijaitseva Century 21 mainostaa olevansa ”New Yorkin parhaiten vaiettu salaisuus”. Käymisen arvoinen paikka on myös Woodbury Common Premium Outlet. Tämä 220 kaupan outlet sijaitsee vain tunnin bussimatkan päässä Manhanttanilta ja on todellisen shoppailijan paratiisi.

Liikkuminen

Parhaita tapoja liikkua New Yorkissa ovat kävely ja metro. Metroa käytettäessä katujen numerointijärjestelmän tietäminen auttaa paljon. Bussit ovat kätevä tapa liikkua Manhattanin ulkopuolelle. Joskus kannattaa käyttää myös lauttaa, esimerkiksi State Island Ferry on ilmainen ja tarjoaa mahtavat näkymät kaupunkiin mereltä käsin. Taksinkin käyttö voi olla joskus järkevä, mutta ne ovat kalliita ja kaupungissa esiintyy paljon ruuhkia.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli