Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Unkari / Budapest, Unkari

 

Unkarin pääkaupunki Budapest on upea kaupunkilomakohde mihin vuodenaikaan tahansa. Keski-Euroopan pikku Pariisiksi kutsuttu kaupunki tarjoaa edullisen hintatason shoppailua, kulttuuria, historiallisia nähtävyyksiä ja kylpylöitä. Budapestin kaupungin läpi virtaava Tonava-joki jakaa kaupungin kahteen osaan, Budaan ja Pestiin. Vilkkaammalta Pestin puolelta löytyy parhaat kylpylät, ravintolat, baarit ja kahvilat. Pestissa on myös parhaat ostosmahdollisuudet Váci utcan -kävelykadun kaupoissa. Rauhallisemmalla Budan puolella riittää nähtävyyksiä kuten Budan linnavuori, jossa sijaitsee Budan kuninkaanlinna. Budan alueella on myös paljon puistoja, historiallista arkkitehtuuria, museoita ja gallerioita.

Budapestin nähtävyydet

Budapest on täynnä upeita kylpylöitä mosaiikkialtaineen ja kupolikattoineen. Kylpylät saavat vetensä kuumista lähteistä. Budapestin kylpyläkulttuuri juontaa juurensa 1500-luvulle asti, jolloin turkkilaiset hallitsivat kaupunkia. Kaupungin kuuluisimpia ja arvostetuimpia kylpylöitä ovat Gellértin ja Széchenyin kylpylät.

Kaupungin upein nähtävyys on Budan linnavuori, joka koostuu kukkulan rinteille rakennetuista linnoituksista, keskiaikaisista taloista ja museoista. Vuorella sijaitsevat kaupungin upeimmat keskiaikaiset monumentit, joista tärkein on kuninkaanlinna. Muita vaikuttavia rakennuksia ovat Matiaksen kirkko, ja Kalastajalinnake. Linnavuori kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Tonava-joen halkoma kaupunki on täynnä hienoja siltoja. Tunnetuin näistä on Budan ja Pestin yhdistävä Széchenyin ketjusilta.

Unkarin parlamenttitalo on valtava palatsirakennus ja yksi Euroopan hienoimmista parlamenttitaloista. Sisätilat ovat avoinna myös yleisölle.

Hosök tere eli Sankarien aukio on Budapestin tärkeimpiä symboleita. Aukiolla on paljon patsaita ja monumentteja, joista tärkein on vuonna 1900 valmistunut Millenium-monumentti.

Budapestin eläintarha on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista, joka on toiminut jo vuodesta 1866 asti.

Budapestissä on runsas tarjonta mielenkiintoisia museoita. Unkarin kansallismuseo on maan suurin museo, joka sisältää valtavan kokoelman esineitä ja taidetta yli tuhannen vuoden ajalta. Terror háza -museo esittelee natsien ja kommunistien tekoja kaunistelemattomalla tavalla. Rakennuksessa toimi aikoinaan salaisen poliisin päämajana, jonka kellarikerroksen kidutuskammioissa rangaistiin valtion vihollisiksi luokiteltuja ihmisiä.

Risteily Tonavalla on hyvä tapa tutustua kaupunkiin, sillä monet Budapestiin nähtävyydet sijaitsevat joen rannalla. Tonavan keskellä sijaitsee Margitinsaari, joka on kesällä suosittu retkikohde. Kahden kilometrin pituinen saari pitää sisällään ravintoloita, kahviloita ja Palatinus-maauimalan.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä

Budapestin tärkein ja vilkkain ostoskatu on Váci utca, jonka varrelta löytyy kansainvälisiä ketjuliikkeitä. Kalliit desinger-putiikit puolestaan löytyvät Deák Ferenc utca -kadulta. Kaupungin suurin ostoskeskus on West End City Center, jonka sisältää yli 400 liikettä. Budapestin 3-kerroksisesta Suuresta kauppahallista löytyy 200 kojua, joista löytää mm. elintarvikkeita, käsitöitä ja matkamuistoja.

Ravintoloita löytyy ympäri Budapestiä, mutta Pestin puolella on enemmän valikoimaa kuin Budan puolella. Pestin ravintolat ovat myös edullisempia ja vähemmän hienostuneita. Kaupungin yöelämä on vilkasta ja baarien ja yökerhojen tarjonta on runsas. Kesäisin kaupungissa voi juhlia ulkoilmaklubeissa. Jotkut kylpylätkin muuttuvat yöllä biletyspaikoiksi.

Matkat Budapestiin

Budapestissa on erinomaisesti toimiva julkinen liikenne, joka koostuu busseista, raitiovaunuista sekä maailman toiseksi vanhimmasta metroverkostosta. Budapestiin pääsee Suomesta suorilla lennoilla ja kaupunkiin on junayhteyksiä monista Euroopan kaupungeista.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli