Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Saksa / Berliini, Saksa / Berliinin nähtävyydet

 

Unter den Linden

Unter den Linden on 1,5 km pitkä bulevardi, joka alkaa Pariser Platzilta ja päättyy Schlossplatzille. Kun olet kävellyt Unter den Lindenin päästä päähän, alkaa Berliinin keskusta hahmottumaan sinulle jo varsin hyvin. Bulevardin molemmin puolin on lukuisia kuuluisia rakennuksia, mm. Brandenburgin Portti, Humbholdtin yliopisto ja Kansalliskirjasto.

Holocaus Denkmal

Toisen maailmansodan aikaisen holokaustin muistomerkki ”Holocaust Dencmal” avattiin vuonna 2005 kunnioittamaan juutalaisten muistoa. Muistomerkki on erittäin näkyvä alue Berliinin keskustan tuntumassa ja koostuu kaiken kaikkiaan 2711 betonikuutiosta. Kaikki kuutiot ovat pinta-alaltaan saman kokoisia (2,38 x 0,95 m), mutta niiden korkeus vaihtelee noin puolesta metristä viiteen metriin. Muistomerkin vieressä on maanalainen holokaustista kertova museo. Holocaust Dencmalin ajatuksena on se, että se ei suoranaisesti symbolisoi mitään. On suositeltavaa, että vierailija kävelee monumentin ”sisälle” ja kokee muistomerkin itse. Symbolimaisia merkityksiä voi jokainen kävijä miettiä itse. Betonikuutioiden välissä voi kävellä ja ne tarjoavat sokkeloimaisen elämyksen. Muistomerkin keskiosa vajoaa katutasosta alaspäin, joten keskiosissa näkyy ainoastaan taivas ja betonikuutiot, ei ympäröivää katualuetta. Lapsille muistomerkki on hauska leikki- ja hipppaikka.

Pariser Platz

Unter den Lindenin toisessa päässä, sen Brandenburgin Torin puolisessa päädyssä, sijaitsee Pariser Platz. Pariser Platzin ja Unter den Lindenin kulmassa sijaitsee todennäköisesti Saksan kuuluisin hotellit, Hotel Adlon. Hotellin rakennutti Lorenz Adlon vuonna 1905. Hotellin vieraina ovat aikoinaan olleet mm. Charlie Chaplin, Albert Einstein ja John. D. Rockefeller. Nykyinen hotelli on peruskorjattu 1995-1997 Lorenz Adlonin alkuperäistä tyyliä mukaillen. Myös Yhdysvaltain suurlähetystö sijaitsee Pariser Platzilla (Pariser Platz 2)

Brandenburgin portti

Berliiniä ympäröi 1700-luvun alussa muuri. Yksi sisäänkäynneistä oli nimeltään Brandenburgin portti. Nykyinen Brandenburgi portti rakennettiin 1788-1791 ja se on ainoa jäljellä oleva portti. Portti oli tarkoitettu juhlavaksi sisäänkäynniksi kaupunkiin sekä Unter den Lindenille. Tämä uusklassinen rakennus on 26 metriä korkea ja 60 metriä leveä. Rakennelman huipulla on roomalainen taisteluvaunu neljine hevosineen. Olet aivan varmasti nähnyt kuvia Brandenburgin portista: portti nimittäin on aiheena Saksan pienemmissä eurokolikoissa.

Russische Botschatt

Yksi Unter den Lindenin (63-65) näyttävimmistä rakennuksista on Stalinin aikana vuosina 1949-1951 rakennettu venäjän suurlähetystö. Rakennuksen sijainti korosti silloisen Neuvostoliiton ja DDR:n läheisiä suhteita.

Staatsbibliothek zu Berlin

Unter den Lindenillä sijaitsevalla Staatsbibliothek zu Berlin eli Berliinin kaupunginkirjastolla on pitkä historia: kirjaston perusti Friedrich Wilhelm von Brandenburg jo vuonna 1661. Kirjastossa on tänä päivänä kaikkiaan yli 10 miljoonaa teosta.

Alexander Platz

Alexander Platz on Berliinin ”keskeisintä keskustaa”. Berliinin muurin aikaan Alexander Platz oli Itä-Berliinin keskusta. Nykyisin Alexander Platzin merkitys keskustana on aavistuksen heikentynyt. Alexanderplatz on saanut nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri I:n mukaan. Toisen maailmansodan jälkeen Alexanderplatz rakennettiin uudelleen. Alexanderplatzin arkkitehtoninen korkeine betonirakennuksineen on tyypillistä sodanjälkeiselle DDR:lle. Alexander Platzilla on torimarkkinat, jossa myydään saksalaisia erikoisuuksia, makkaraa, olutta, karamelleja, matkamuistoja, turistirihkamaa ym. Torin reunoilta löytyy useampia ostoskeskuksia, mm. Alexa Center.

Humboldtin yliopisto

Humboldin yliopisto on Berliinin vanhin ja tunnetuin yliopisto. Se sijaitsee Unter den Lindenillä. Yliopisto johtajaksi valittiin Wilhelm von Humboldt. Myös hänen veljensä, kuuluisa luonnontieteilijä Alexander von Humboldt, oli akateemikko. Yliopisto päätettiin nimettiin veljesten mukaan vuonna 1949. Ensimmäisenä vuonna yliopistossa opiskelija 256 opiskelijaa. Tänä päivänä opiskelijoita on yli 35 000. Mikäli kirjallisuus kiinnostaa, niin yliopiston etupihalla on usein antikvariaattien kirppispöytiä.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie (”Tarkastuspiste Charlie”) oli Itä- ja Länsiberliinin välinen ylityspaikka vuodesta 1961 vuoteen 1989. Checkpoint Charlie oli yksi niistä harvoista paikoista, joissa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat olivat kontaktissa kylmän sodan aikana. Ylityspaikkoja Länsi-Berliiniin ja sieltä pois päin oli kaikkiaan kahdeksan. Checkpoint Charlie oli yksi kolmesta ylityspaikasta lähellä kaupungin keskustaa. Tämän tarkastuspisteen nimi ei muuten suinkaan tule Charlie-nimisestä henkilöstä – kuten ensin saattaisi luulla – vaan yksinkertaisesti siitä, että tarkastuspisteet nimettiin aakkosten mukaan ja tämä sattui olemaan tarkastuspiste C (Charlie). Itse tarkastuspiste ei tänä päivänä ole kummoisenkaan näköinen. Paikalla on yksi vartiokoppi ja kyltti.

Berliinin olympiastadion

Urheiluhistoriasta tai arkkitehtuurista kiinnostuneilla on Berliinin vuoden 1936 olympialaisia varten rakennettu olympiastadion näkemisen arvoinen (Olympischer Platz 3). Tuolloin natsisaksan aikaiselle areenalle mahtui noin 100 000 katsojaa. Nykyään määrä on hieman pienempi.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli