Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Ruotsi / Tukholma, Ruotsi

 

Ruotsin tyylikäs pääkaupunki Tukholma on varma matkakohde, jonne on helppo tehdä nopea, mutta antoisa viikonloppuretki. Parhaat ajat matkustaa Tukholmaan ovat kesä ja talvi. Joulukuussa vanhassa kaupungissa on tunnelmallisia joulukatuja, markkinoita ja kaikenlaista ohjelmaa. Tammi-helmikuu on kylmin aika vuodesta, mutta talvi on kauneimmillaan ja Kungsträdgårdenilla on suuri luistelukenttä. Kesä on ilmastonsa puolesta parasta aikaa ja kaupunki on täynnä kansainvälisiä tapahtumia.

Tukholma on erinomainen shoppailupaikka, josta löytyy useita tavarataloja, tuttuja ketjuliikkeitä sekä pieniä tuntemattomampia putiikkeja. Kaupungissa on runsaasti tasokkaita ravintoloita ja kahviloita. Hintataso on aika lailla sama kuin Suomessa, mutta valikoima on kaiken suhteen kattavampi. Tukholma on myös oiva paikka bilettämiseen ja sieltä löytyy suuri valikoima trendikkäitä yökerhoja ja tunnelmallisia kuppiloita. Siitä huolimatta se sopii myös rauhalliseksi päiväretkikohteeksi.

Nähtävää ja koettavaa Tukholmassa

Tukholma on täynnä kiinnostavia nähtävyyksiä ja paikkoja. Jos aikaa on vähän, ota vierailukohteiksi ainakin Kuninkaanlinna, Vanhakaupunki (Gamla Stan), ulkomuseo Skansen ja Drottningholmin linna. Tukholma on erittäin lapsiystävällinen paikka. Lapsiperheille voi erityisesti suositella Gamla Stania, Junibackenia (Astrid Lindgreniin suuntautunut museo) ja Gröna Lundia. Ruotsin vanhin huvipuisto, Gröna Lund, on erittäin suosittu kohde, jossa vierailee vuosittain yli miljoona kävijää.

Tukholman nähtävyydet

Gamla Stan – Ruotsin tunnelmallinen kaupunginosa, josta löytyvät monet nähtävyydet. Se on yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista.

Kuninkaanlinna – Linnassa on useita kerroksia, kuninkaallisia asuintiloja, erilaisia huoneita ja saleja, esim. Pylvässali sekä aarrekammio. Noin 15 eurolla pääsee linnan kaikkiin osiin ja 10 eurolla vain tärkempiin osiin. Linnassa toimii myös kolme museota.

Skansen – Maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo on täynnä historiallisia rakennuksia eri aikakausilta. Vanhin rakennus on 1300-luvulta. Alueella on myös eläintarha, jossa on pohjoismaisia eläinlajeja, kuten hirviä, poroja ja susia.

Vasa-museo – Yksi Pohjoismaiden suosituimpia museoita, joka esittelee merenkävijöiden elämää. Museon kävijämagneetti on Vasa-laiva, joka on ainoa säilynyt 1600-luvun alus koko maailmassa.

Abba-museo – Interaktiiviseen museoon on koottu kaikenlaista bändin esineistöä, kuten esiintymisvaatteita. Oppaana toimii Abba-jäsenten itse tallentama ääninauha, jossa he kertovat henkilökohtaisista tavaroistaan ja vievät kävijät heille tärkeisiin paikkoihin. Kävijät voivat laulaa karaokea ja kuvauttaa itsensä hologrammilavalla yhdessä heijastettujen Abban-jäsenten kanssa.

Junibacken – Lasten satumaailma, joka on hakenut innoituksensa pääasiassa Astrid Lindgrenin kirjoista. Sieltä löytyy esim. Huvikumpu, Muumitalo ja muiden ikimuistoisten satujen rakennuksia. Talon hauskin laite on satujuna, joka vie matkustajan konkreettisesti läpi Lingrenin satujen. Junibackenissa on myös lelu- ja taidenäyttelyitä, lastenteatteri, ravintola lasten mieleen sekä kirjakauppa.

Drottningholmin palatsi – Ruotsin kuninkaallisten yksityinen asumuslinna, josta suuri osa on avoinna turisteille. Alueen toinen kiinnostava rakennus on 1700-luvulta peräisin oleva Drottningholms Slotts -hoviteatteri, jossa järjestetään edelleen musiikkiesityksiä kesäisin. Linnan takana on upea geometrinen puutarha.

Nordiska museet – Museo esittelee Ruotsin kulttuurihistoriaa ja kansatiedettä 1500-luvulta nykypäivään. Myös itse museorakennus on erittäin näyttävä.
Kaupungintalo – Upeassa rakennuksessa järjestetään opastettuja kierroksia ja sen tornista voi ihailla kaupunkinäkymää.

Moderna Museet – Tämä modernin taiteen museo on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä, josta löytyy mm. Pablo Picasson, Salvador Dalin ja Henri Matissen teoksia.

Aquaria Vattenmuseum – Museo esittelee kaikenlaisia veteen liittyviä asioita, kuten mereneläviä, veden kiertokulkua ja vesiympäristöjä kuten sademetsiä, valtameriä, ja pohjoismaisia vesistöjä. Lämmin ja kostea sademetsä vastaanottaa museon vieraat.

Gröna Lund – Ruotsin suosituin huvipuisto, jossa on yli 30 laitetta ja Euroopan korkein vapaapudotus, 80 metriä.

Liikkuminen Tukholmassa

Silja Linen laivat saapuvat Värtanin satamaan, Gärdet-kaupunginosaan josta on noin puoli kilometriä Gärdetin metroasemalle. Viking Linen laivat saapuvat Stadsgårdenin satamaan (lähellä Slussenia) mistä on n. 1km matka Slussenin metroasemalle. Satamista järjestetään myös bussikyytejä kaupunkiin. Kesäaikaan Slussenilta pääsee lautalla suoraan Djurgårdenille. Mikäli saavut Tukholmaan lentokoneella, suositeltavin tapa kulkea kaupunkiin on Arlanda Express -juna. Arlandan lentokenttä on Ruotsin suurin lentokenttä, josta on matkaa keskustaan 40 km. Junia lähtee terminaalista 15 min. välein ja ne saapuvat keskustan rautatieasemalle. Ikäryhmille ym. seurueille löytyy aina alennuksia. Lentokentältä pääsee kaupunkiin myös bussilla, mutta matka kestää kauemmin.

Tukholma on erinomainen kävelykaupunki, sillä välimatkat ovat lyhyitä ja liikennettä ei ole liikaa. Kaupungin julkisen liikenteen verkosto on erittäin kattava. Turistille voi suositella 24 tuntia voimassa olevia lippuja, jotka maksavat vain 100 kruunua. Kertalippujen ostaminen tulee huomattavasti kalliimmaksi. Samalla lipulla voi matkustaa metrolla, ratikalla, busseilla, paikallisjunalla ja lautalla. Monet nähtävyyksistä löytyvät Djurgårdenin saarelta. Sinne pääsee kätevästi raitiovaunulla numero 7 tai bussilla numero 44.

Takseilla matkustaminen on kallista ja takseilla on vapaa hinnoittelu, joten muista aina katsoa taksin hinta ennen matkaa. Omalla autolla matkustaminenkin onnistuu melko kätevästi, mutta parkkipaikkoja ei ole helppo löytää. Ruotsiin rekisteröityneiltä autoilta peritään ruuhkamaksu.

Ostokset Tukholmassa

Tukholma on erinomainen ostospaikka etenkin vaatteiden ja sisustustavaran kannalta. Hintataso on sama kuin Suomessa, mutta valikoima on monipuolisempi ja kaupungista löytyy ketjuliikkeiden lisäksi myös suomalaisille tuntemattomia merkkejä. Myös kaikenlaista käytettyä tavaraa ja antiikkia kannattaa etsiä. Kaupungista löytyy myös paljon taideliikkeitä. Tukholma on erinomainen luksusshoppailupaikka ja erityisesti Östermalm on täynnä korkealuokkaisia liikkeitä. Tuliaisiksi kannattaa ostaa vaikkapa ruotsalaisia makeisia ja Marabou-suklaata.

Tukholman pääshoppailukatu on Drottninggatan, jolta löytyy tuttuja ketjuliikkeitä ja pienempiä tuntemattomampia kauppoja. Siellä sijaitsee myös PUB, Tukholman vanhin tavaratalo.

Keskustassa sijaitsevalla Sergelsin torilla on Tukholman kuuluisin ja suosituin Åhlens-tavaratalo. Lähellä oleva NK on samantyyppinen tavaratalo, mutta korkealuokkaisempi.
Kun kävelee keskustasta kohti Östermalmia, pääsee toiselle suositulle ostoskadulle, Kungsgatanille. Hötorgetin laidalla sijaitsee monipuolinen ruokailupaikka Kungshallen.

Gamla Staniin päin mentäessä alkaa löytyä perinteisiä matkamuistokojuja ja pikkuputiikkeja. Sieltä löytää esim. taidetta, käsitöitä ja antiikkia.

Södermalm on nuorekas ja trendikäs ostosalue, josta löytyy erikoisempia putiikkeja. Hintatasokin on muita alueita edullisempi. Alueella sijaitsevalta Götgatanilta löytää antiikkia ja keräilytavaroita.

Syöminen ja juominen

Tukholman ravintoloista löytyy sekä ruotsalaista perinneruokaa että erilaisia etnisiä ruokia. Tyypillisiä perinteisiä ruotsalaisia ruokia ovat esimerkiksi toast skagen (katkarapuleipä), lihapullat, kaalikääryleet, silli ja lohi, joita tarjoillaan perunamuusin tai keitettyjen tilliperunoiden kera.

Ydinkeskustan Norrmalm on hyvä ruokapaikka, jos ei huvita lähteä etsimään ruokaa kauempaa. Hintataso on aika lailla sama kuin Suomessa. Lounastarjoukset saattavat olla yllättävän edullisia ja illallisen voi saada jopa alle 10 eurolla. Kebabruoat ovat erittäin halpoja, mutta silti hyviä ja laadukkaita. Hintataso vaihtelee hieman kaupunginosittain. Kalleimmat ravintolat löytyvät Östermalmista ja Gamla Stanista. Södermalmia pidetään hinta-laatusuhteeltaan parhaimpana. Hötorgetin ja Kungshallenin kauppahallit ovat erinomaisia ruokapaikkoja, jos tahtoo kokeilla jotain erikoisempaa.

Tukholman yöelämä tarjoaa menoa ja meininkiä moneen makuun. Ydinkeskustassa on monipuolisesti nuorisoklubeja ja vanhemman väen suosimia baareja sekä indieklubeja. Södermalmilta löytyy eniten indie- ja alternativeklubeja sekä livemusiikkia. Östermalm on Tukholman yöelämän keskus. Stureplan tarjoaa korkeatasoisia klubeja, joissa kaikissa on pukukoodi. Sturecompagniet on Tukholman suurin yökerho, jossa on monta kerrosta ja tanssilattiaa.

Matkat Tukholmaan

Suurimmat Tukholmaan seilaavat laivayhtiöt ovat Viking Line ja Tallink Silja. Laivoja lähtee Helsingistä ja Turusta. Viking Linen laivat Helsingissä lähtevät Katajanokan terminaalista ja Silja Linen laivat Olympiaterminaalista. Risteilyt maksavat hyttiluokasta ja ajankohdasta riippuen 30–150 euroa. Tukholmaan pääsee Suomesta myös lentäen ja suurin osa lennoista laskeutuu Arlandan lentokentälle. Tukholman toinen lentokenttä on nimeltään Bromman lentoasema, joka sijaitsee lähempänä keskustaa. Lennot maksavat 30–120 euroa. Arlandalta pääsee keskustaan nopealla Arlanda Express -junalla, tavallisella seutujunalla tai bussilla. Bromman lentokentältä pääsee keskustaan bussilla. Suomen matkatoimistot (mm. MatkaVekka, Ikaalisten Matkatoimisto, Matkapojat, Apollomatkat) ja laivayhtiöt tarjoavat myös erilaisia pakettimatkoja Tukholmaan.

Tukholman hotellit

Tukholman hotellit ovat yleisesti ottaen tasokkaita. Yksi hotelliyö maksaa keskimäärin 80–100 euroa. Kalleimmat ja suosituimmat hotellialueet ovat Norrmalm ja Gamla Stan. Hienoimmat hotellit löytyvät näiltä alueilta ja kaikista parhaimmat läheltä Kungsträdgårdenia ja Sergerlin toria. Södermalmilta, Vasastadenilta ja Kungsholmenilta löytyy keskustaa edullisempia majapaikkoja, myös hostelleja. Hotelleja Tukholmassa »

Lataa tästä Tukholma-matkaopas (PDF)

Etsi ja varaa lennot Tukholmaan »
Etsi ja varaa hotelli Tukholmasta »


LentohakuHotellihakuLento+hotelli