Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Laos

 

Laos on Kaakkois-Aasian vuoristoinen ja metsäinen sisämaavaltio, jota ympäröivät Thaimaa, Myanmar, Kiina, Vietnam ja Kambodža. Maa tunnetaan avoimesta ja iloisesta kansastaan, kiireettömästä tunnelmastaan ja luonnonkauneudestaan. Peräti 80% maan pinta-alasta on luonnontilaista metsää, joten lajisto on erittäin rikas. Laos on rauhallinen ja suorastaan unelias maa suurimpia kaupunkeja myöten. Ilmapiiri on rento eikä kenelläkään ole kiire minnekään. Matka Laosiin on kuin matka menneeseen. Se on säilyttänyt alkuperäisen tunnelmansa paremmin kuin vaikka Thaimaa ja Vietnam. Laosin ilmasto on trooppinen. Sadekausi kestää toukokuusta marraskuuhun ja keskilämpötila on silloin 30 astetta. Kuuma kausi kestää maaliskuusta toukokuuhun, jolloin lämpötila voi nousta 40 asteeseen. Joulukuusta huhtikuuhun maassa vallitsee kuivempi kausi, jolloin lämpötila on mukavat 20 astetta. Maan virallinen rahayksikkö on kip, mutta myös dollarit käyvät maksuvälineinä.

Nähtävyydet

Laosin upein nähtävyys on sen luonto, joka koostuu vehreistä sademetsistä, joista, vuoristoista ja tuhansista eläinlajeista. Laosista löytyy myös Aasian suurin vesiputos Li Phi. Luonnossa asuu 10 000 eksoottista eläinlajia. Laosin kiinnostavimmat kaupungit ovat pääkaupunki Vientiane, maailmanperintökohde Luang Prabang ja reppureissailijoiden Vang Vieng.

Laosin erikoisimmat nähtävyydet ovat Plain of Jars -tasanko ja Tam Ting -luolat. Palin of Jars eli Ruukkujen tasanko on alue, joka on täynnä tuhansia vuosia vanhoja ruukkuja/uurnia, joiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta ei olla varmoja. Aluetta pommitettiin Vietnamin sodan aikaan, joten maastossa kannattaa liikkua vain merkityillä alueilla. Salaperäiset Tam Ting -luolat sijaitsevat Mekong -joen varrella ja kätkevät sisäänsä tuhansia puisia Buddha-patsaita, joiden tekijöistä ei ole tietoa.

Ruoka ja ostokset

Laosissa aasialainen ja eurooppalainen keittiö kulkevat käsi kädessä. Maasta löytyy sekä perinteisiä laoslaisia ravintoloita että eurooppalaistyylisiä kahviloita, joista saa croissantteja. Laoslainen ruoka muisuttaa pohjois-thaimaalaista. Perinteisen laoslaisen ruuan perustana on puuroutuva riisi, jota kastetaan chili- ja kalakastikkeisiin. Lisäkkeenä tarjotaan tuoreita vihanneksia ja kalaa tai naudan-, kanan- tai koiranlihaa. Oluen ystävien kannattaa maistaa herkullista laoslaista olutta nimeltä Beerlao. Suurimmista kaupungeista löytyy jonkin verran pubeja, mutta Laosin yöelämä on hyvin hiljaista.

Laos ei ole mikään shoppailukohde, mutta ostoksia voi tehdä esimerkiksi yömarkkinoilla, joista saa kaikenlaisia käsintehtyjä tuotteita, vaatteita ja ruokaa.

Matkat

Suomesta ei ole Laosiin suoria lentoja, mutta nopein reitti kulkee Bangkokin kautta. Myös Vietnamista, Kambodžasta ja Kiinasta on lentoyhteyksiä. Laosiin voi saapua myös Thaimaasta risteillen Mekong-jokea pitkin, josta pääsee Luang Prabangiin. Laosissa toimii kattava bussiverkosto. Kaupungit ovat pieniä ja niiden sisällä pärjää myös kävellen.

Kaupunkeja

Luang Prabang

Laosin entinen pääkaupunki Luang Prabang on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva ainutlaatuinen kaupunki, joka on sekoitus buddhalaisuutta ja ranskalaisuutta. Mekong- ja Nam Khan -jokien risteyskohdassa sijaitseva kaupunki on Laosin uskonnollinen keskus, minkä huomaa kadulla viilettävistä oranssipukuisista munkeista ja lukuisista temppeleistä. Samalla kaupunki on kuitenkin hyvin länsimaalainen eurooppalaistyylisine kahviloineen, kauppoineen ja huviloineen. Suosituimpia nähtävyyksiä ovat museona toimiva kuninkaanpalatsi ja historialliset temppelit, erityisesti Wat Xieng Thong. Kaupungin maamerkki on Phousi-vuori, jonne voi nousta ihailemaan kaupunkia ja sen ympäristöä. Mekong-jokelle järjestetään veneretkiä, joilla voi nähdä upeat Kuang Sin -putoukset sekä Pak Ou -luolat.

Vang Vieng

Vang Vieng on reppumatkailijoiden suosikkikohde. Suosikkiharrastus kaupungissa on tubeilu eli joen laskeminen sisärenkaalla. Joen varrella on ravintoloita ja baareja, joihin voi pysähtyä haukkaamaan suupalaa ja siemailemaan Beerlao -olutta. Joella voi myös keikkua liaaneissa ja hyppiä veteen. Vang Viengin alueella on paljon luolia, joihin voi tutustua patikkaretkillä. Suositussa Poukham -luolassa on upea laguuni, jossa voi uida.

Vientiane

Vientiane on Laosin pääkaupunki, mutta siitä huolimatta pieni ja rauhallinen paikka. Kaupunki tarjoaa vierailijalle hyvää ruokaa, kulttuuria ja historiaa. Ranskan vallan ajan vaikutukset näkyvät yhä kaupunkikuvassa. Vientianessa liikkuu hyvin jalkaisin, mutta kaupungissa ajaa myös takseja ja tuk-tukeja. Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ovat Pha That Luang -temppeli, Patuxai -”riemukaari”, Lao National History Museum -kansallismuseo sekä Buddha Park -puisto.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli