Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus
Split, Kroatia

Home / Kroatia / Split, Kroatia

 

Split on Kroatian ihastuttava rannikkokaupunki, jossa riittää tekemistä. Kaupunki on yhdistelmä entisaikojen tunnelmallisuutta sekä modernia nykypäivää. Split on suuri kaupunki, mutta kaikki turistille olennainen keskittyy keskustan alueelle, etenkin kauniiseen vanhaankaupunkiin. Splitissä on kaikki kaupunkiloman ainekset, mutta myös uimarannat, metsät ja rauhalliset saaret sijaitsevat ihan lähellä. Harva kaupunki on rakennettu näin kauniiseen miljöösen.

Kevät ja syksy ovat parasta aikaa matkustaa kaupunkiin, sillä silloin kohteessa on huomattavasti vähemmän turisteja kuin kesällä. Lämpötila liikkuu 20-25 asteen paikkeilla. Kesällä lukemat nousevat helposti 30 asteeseen.

Nähtävyydet

Diocletianuksen palatsi on Rooman keisari Diocletianuksen 300-luvulla rakennuttama suuri kompleksi, joka ympäröi osittain vanhaakaupunkia. Palatsin muurien suojista löytyy mm. katedraali, kaupunginmuseo sekä maailman kapein kuja, Pusti me proći.

Riva on kaupungin suuri ja näyttävä kävelykatu, jota reunustavat palmut sekä lukuisat viihtyisät katukahvilat.

Marjan on keskustan liepeillä kohoava mäki, josta on upeat näköalat kaupunkiin. Marjanin niemimaa on erinomaista kävely- ja patikointiseutua. Alueelta löytyy metsien lisäksi rauhallisia uimarantoja.

Splitin lähistöllä olevat koskemattomat aaret ovat vierailemisen arvoisia paikkoja. Saaristolle järjestetään risteilyjä.

Salonan kaupunki on tunnettu hyvin säilyneistä Rooman valtakunnan aikaisista raunioista ja se sijaitsee vain 5 kim päässä Splitistä. Paikallisbussilla hurauttaa kohteeseen 10 minuutissa.

Uimarannat

Läheltä keskustaa sekä vähän kauempaa löytyy uimarantoja. Hiekkarantoja ei kauheasti ole, vaan useimmat rannat ovat pieniä ja usein myös kivikkoisia. Hienohiekkainen Bačvicen ranta on keskustan lähin ranta ja hyvin suosittu kesäaikaan. Huomattavasti rauhallisempia rantoja löytyy vähän kauempaa keskustasta. Bene on Marjanin niemimaan suosituin ranta. Jezinac ja Zvoncac sijaitsevat Marjanin kukkulan kupeessa. Kasjuni on yksi Splitin kauneimpia uimarantoja, joka sijaitsee 4 km päässä kaupungista länteen.

Ostokset

Splitissä on erinomaiset ostosmahdollisuudet. Parhaat paikat löytyvät vanhastakaupungista ja muualta keskustasta. Ostoksia voi tehdä edulliseen hintaan sekä merkkiliikkeissä että paikallisilla markkinoilla. Marmontova on vilkas kävelykatu, jonka varrelta löytyy lähinnä muotia. Gaje Bulata -aukio on myös hyvä ostospaikka ja sen laidalla sijaitsee keskustan suurin tavaratalo Prima. Stari Pazar –torilla puolestaan voi ostaa perinteisiä matkamuistoja sekä laadukkaita elintarvikkeita. Splitin hintataso on Suomea edullisempi, mutta korkeampi kuin muissa itä-Euroopan maissa.

Ravintolat

Splitissä on paljon ravintoloita, jotka tarjoavat Kroatian rannikolle tyypillisiä ruokia, kuten mereneläviä ja risottoja sekä italialaisia ruokia. Bacvicen ranta on Splitin yöelämän keskus. Rannan reunalla on runsaasti baareja, ravintoloita ja yökerhoja. Toinen suosittu juhlimisalue löytyy palatsialueen läheisiltä kujilta ja aukioilta.

Matkat ja liikkuminen

Splitin oleellisia turistikohteita koluava selviää kaupungissa kävellen. Myös Marjan-mäki on kävelymatkan päässä. Kauemmas keskustasta haluavat voivat käyttää paikallisbussia. Kesäisin Suomesta on Splitiin suoria lentoja. Muulloin kaupunkiin pääsee välilaskun kautta monista Euroopan kaupungeista.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli