Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »

Home / Kreikka / Kreeta, Kreikka / Kreetalainen ruoka ja juoma

 

Kreikkalainen keittiö

Perinteiseen Kreikkalaiseen keittiöön kuuluvat tyypillisesti souvlaki, moussaka ja tzatsiki-kastike.
Usein alkupala on tsatziki-lautanen tai kreikkalainen salaatti tai viininlehtikääryleitä tai yrttilihapullia.

Ruokia, juomia ja ruokasanastoa

Astakos: hummeri
Bourbouristous: friteerattuja etanoita
Bouréki: kesäkurpitsa-peruna-fetajuusto vuoka/piiras
Choriátiki: kurkkua, tomaattia, sipulia, oliiveja ja fetajuustoa – perinteinen kreikkalainen salaatti
Dolmádes: viininlehtikääryle, riisi- ja yrttitäytteellä
Fasóli: vihreitä papuja tomaattikastikkeessa
Gigantes: valkoisia isoja papuja
Gyros: pikaruoka, leipä sianliha-, vasikka- tai lammastäytteellä
Jemisteá: riisillätäytetyt paistetut paprikat ja/tai tomaatit
Keftédes: yrttilihapulla
Kolokithákia: friteerattuja kesäkurpitsa viipaleita
Loukánika: maustettu maalaismakkara
Melizanosaláta: munakoisoa, oliiviöljyä ja yrttejä
Moussaka: munakoisoa ja jauhelihaa sekä Bechamel-kastiketta
Ochtapódi: grillattua/keitettyä mustekalaa kastikkeessa
Paidákia: grillattu lampaankyljys
Pastítsio: moussaka, jossa peruna ja munakoiso on korvattu pastalla.
Saganáki: friteerattua juustoa sitruunalla maustettuna
Souvlaki: grillivarras, jossa kanan-, lampaan-, sian- tai naudanlihaa
Stifádo: sipulinen lihapata
Taramosaláda: mätiä, oliiviöljyä ja keitettyjä perunoita
Tzatsiki: kurkusta ja valkosipulista tehty jugurttikastike
Youvétsi: Uunipaistos, jossa riisinmuotoista pastaa ja jauhelihaa
Xif’as: miekkakalaa

Jälkiruokia

Baklavá: makea leivonnainen, jossa pähkinöitä, manteleita ja siirappia
Karpósi: vesimelooni
Jaurti me méli: kreetalaista jugurttia ja hunajaa
Rizógalo: kermainen riisivanukas

Juomia

Metáxa, kreikkalainen konjakki
Ouzo, aniksella maustettua viinaa
Rakí, kotitekoisesti viinirypäleistä valmistettu vahva alkoholijuoma, joka vastaa suomalaisten pontikkaa
Retsina, pihkalla maustettua valkoviiniä

Kreikkalainen kahvi

Kreikkalainen kahvi tarjoillaa pienestä kupista. Kahvi on hyvin vahvaa ja se tarjoillaan vesilasin kanssa.
Frappe eli jääkahvi tarjoillaan usein maidon ja jääpalojen kanssa.

Sanastoa

Bira, olut
Krassí, viini
Mezé, pieniä alkupala-annoksia
Neró, vesi

Ouzo -drinkkejä

Greek Tiger

Valmistusvälineet ja lasi:
grogilasi
cocktailravistin
Valmistusaineet:
4 cl ouzo
12 cl appelsiinimehu
jäitä
puristettu limelohko
Valmistusohje:
Mittaa ouzo, mehu ja muutama jääkuutio ravistimeen. Ravista ja siivilöi grogilasiin. Purista mukaan limelohko ja koristele limen kuorispiraalilla.
Lähde: Drinkit.fi

TKO Shooter

Valmistusvälineet ja lasi:
shottilasi
Valmistusaineet:
1,5 cl tequila
1,5 cl Kahlúa
1,5 cl Ouzo

Yhteistyössä: Tommin Drink It ja Nettireseptit

Palaa takaisin Kreeta-sivulle »


LentohakuHotellihakuLento+hotelli

 
 
 
 
Lentohakukoneet
FlyHi.fi
eTicket.fi
Logitravel.fi
Tripsta.fi
Supersaver.fi
Hotellihakukoneet
Hotels.com
Trivago.fi

Loma-asunnot
Interhome.fi
Lomarengas
Matkatoimistot
Matkapörssi.com
Apollomatkat
OK-Matkat
Alppimatkat.fi
KalevaTravel.fi
Matkapojat.fi
Ikaalisten Matkatoimisto
Lentoyhtiöt
airBaltic.com
AerLingus
Air Berlin
Lufthansa
SAS
Turkish Airlines
Matkavakuutukset
If Matkavakuutus
AIG Direct

Laivamatkat
Eckerö Line
St. Peters Line
Finnlines
Hotelliketjut
Radisson Blu
Glohotels.fi
BestWestern.fi
Hotellimaailma.fi
Iberostar.com
Melia International
Moevenpick-hotels.com
RIU.com