Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Kreikka / Kreeta, Kreikka / Kreetan mytologia

 

Kreetan saarella on merkittävä asema kreikkalaisessa mytologiassa, sillä antiikin kreikkalaisten ylijumala Zeus kasvoi Diktin luolassa Kreetalla piilossa isältään titaani Kronokselta. Kymmenen vuoden titaanien taistelun jälkeen Zeusta tuli Olympos-vuorta hallitseva kuningas. Taistelujen jälkeen Zeus kantoi prinsessa Europan Kreetalle, jossa he rantautuivat Matalassa ja jatkoivat Gortyniin. Gortynissa Zeus makasi prinsessa Europan vuorilta hakemansa plataanin juurella. Zeuksen jälkeen plataanista tuli ikivihreä ja kuolematon.

Prinsessa Europa synnytti Zeulle kolme poikaa Rhadamanthyksen, Sarpedonin ja Minoksen. On väitetty että Zeus olisi haudattu Kreetalle, väitetyjä hautapaikkoja ovat Zoun luola Zonianassa Rethymnonin prefektuurissa ja Gioahtas-vuori Heraklionin läheisyydessä, kun taas joidenkin mukaan hän olisi kuolematon.

Myöhemmin kreetan kuningas Asterios löysi Europan, ja nai hänet. Asterios myös adoptoi Europan ja hänen kolme poikaansa. Asterion kuoltuaan, Sarpedon ja Minos taistelivat kruunusta. Minos halusi todistaa jumaluutensa, ja siksi päätti pyytää meren jumala Poseidonilta valkoista aalloista ilmestyvää härkää, jonka hän uhraisi taisteluun. Minos ei kuitenkaa raaskinut uhrata härkää, sillä se oli todella kaunis, sen sijan hän piilotti sen oman laumansa sekaan. Poseidon ei pitänyt tästä, ja sai Pasifaen rakastumaan härkään. Kuningas Pasifae ja härkä yhtyivät, ja sen seurauksena syntyi häränpäinen ihminen nimeltään Minotauros. Kuningas Minos käski Daidalosta rakentamaan labyrintin, Knossokseen, johon tarun mukaan Minotautos vangittiin. Samoihin aikoihin Minos voitti Ateenan kanssa käydyn sodan, seurauksena Ateenan täytyi määräajoin lähettää Kreetalle seitsemän nuorta naista ja seitsemän nuorta miestä, jotka Minotauros söi. Lopulta Ateenan tuleva kuningas Theseus saapui Kreetalle. Kuninkaan tytär Ariadne rakastui välittömästi Theseukseen, jonka seurauksena Theseus lähti labyrinttiin tappamaan Minotaurosta mukanaan Ariadnelta saamansa lanka. Theseus onnistui tappamaan Minotauroksen, jonka jälkeen h?n lankaa seuraten selvitti tiensä ulos labyrintista ja pari karkasi. Petoksen havaittuaan Minos vangitsi poikansa Ikaroksen ja Daidaloksen labyrinttiin. Vangit kuitenkin onnistuivat karata labyrintista rakentamalla vahasta ja höyhenistä siivet. Ikaroksen lento päättyi mereen jonne hän kuoli, syynä oli että Ikaros oli lentänyt liian lähellä aurinkoa ja vaha siivistä oli alkanut sulamaan. Minos oli joutunut lopulta Manalaan, kun oli ollut etsimässä Daidalosta.

Palaa takaisin Kreeta-sivulle »


LentohakuHotellihakuLento+hotelli