Edullinen lentokenttäpysäköinti Helsinki-Vantaalla - Airparkki.fi »
Alk. 3 vrk 22€ ja viikko 29€ - Aivan kentän kupeessa - Maksuton terminaalikuljetus

Home / Iran

 

Lähi-Idässä sijaitseva Iran on historiasta ja kulttuurista kiinnostuneen unelmakohde. Maa huokuu tuhansia vuosia vanhaa historiaa sekä uskomattomia luontoelämyksiä. Varhaisimmat todisteet Iranin sivilisaatiosta ovat peräisin jo 5000 vuoden takaa. Iranista löytyy yli 10 UNESCOn suojelukohdetta, kuten tuhansia vuosia vanhoja kaupunkeja, temppeleitä ja luostareita.

Iran on varsin turvallinen kohde, vaikka sisäpoliittinen tilanne on vaihteleva. Terve järki kannattaa pitää matkassa mukana. Matkalijan tulee välttää suuria väkijoukkoja sekä raja-alueita. Sotilastukikohtia ym. valtiollisia instituutteja ei saa valokuvata. Matkailijan on myös syytä tutustua sharia-lakiin, joka mm. kieltää julkiset hellyydenosoitukset ja alkoholin käytön.

Teheran

Teheran on Iranin pääkaupunki, joka on samalla sekä eksoottinen että moderni. Pilvenpiirtäjiä täynnä oleva Teheran eroaa suurista länsimaisista kaupungeista olennaisesti siten, että islamilaista lakia noudatetaan kirjaimellisen tiukasti. Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat National Museum of Iran, Azadin torni, Golestanin palatsi, Niavaranin palatsi, Kolahstudio-anin taidekellari, Iranin kansallinen mattogalleria, Reza Abbasin museo ja Talar Vahdatin teatteri. Ostoksia voi tehdä ympäri kaupunkia levittäytyvissä ostoskeskuksissa sekä basaareista.

Shiraz

Shiraz on Iranin kuudenneksi väkirikkain kaupunki sekä Iranin entinen pääkaupunki Zand dynastian ajoilta. Kulttuuria huokuvan Shirazin nähtävyyksiä ovat mm. Jame’e Atighin moskeija, Uusi moskeija, Saadin hautakappeli, Khwaju Kermanin hautakappeli, Hafez Tombin hautakappeli, Khanin koulu, Vakilin moskeija ja Eram Garden. Ostoksia voi tehdä mm. Bazaar Vakeel-basaarissa sekä useammassa ostoskeskuksessa.

Persepolis

Muinaisen Persian pääkaupunki Persepolis huokuu tuhansia vuosi vanhaa historiaa. Aleksanteri Suuren joukot tuhosivat kaupungin osittain vuonna 330 eaa. Tämän jälkeen kaupunkia alettiin rakentamaan uudelleen, mutta nykyisin jäljellä ovat vain rauniot, kuten 500 vuotta e.Kr. rakennettu Persepoliin palatsi.

Esfahanin tori

Esfahan on 67000 m2 suuruinen, historiallinen tori. Se on Lähi-idän vanhimpia ja suurimpia toreja, jonka historia ulottuu 1700-luvulla saakka. Sen reunalla sijaitsee upea Jameh Mosque of Isfahan -moskeija.

Tochal

Tochal on 3962 metriä korkea vuori, joka on erinomainen kohde kaikille kiipeilyä ja patikointia rakastaville matkailijoille. Talvella vuorella toimii hiihtokeskus.

Damavand

Samavand on Lähi-Idän korkein vuori sekä koko Aasian korkein tulivuori. Uinuva tulivuori sopii kokeneemmille ja hyväkuntoisille kiipeilijöille. 5500 metriä korkealle Damavandille kiipeäminen kestää ainakin kaksi päivää. Vuoren rinteillä on myös kuumia lähteitä.

Dizin

Dizin on Iranin suosittu hiihtokeskus, jossa käy paljon etenkin paikallisia nuoria. Hiihtokeskus ei ole kovinkaan iso, mutta sen lumi on todella laadukasta.


LentohakuHotellihakuLento+hotelli